Бутилацетат (бутиловий ефір оцтової кислоти) – безбарвна рідина з характерним запахом, що нагадує фруктовий (грушевий). Класичний представник складних ефірів.
Ефіри – органічні речовини, що утворюються при взаємодії спиртів і кислот.
Прості ефіри, одержують з нижчих спиртів (одноатомних і двохатомних – диметиловий, діетиловий, дибутиловий і ін.).
Складні ж ефіри отримують найчастіше при нагріванні суміші спиртів з органічними і неорганічними кислотами разом видаляючими воду засобами – реакція етерифікації. (Спирт + кислота = ефір + вода). Ефіри, одержувані при взаємодії оцтової кислоти зі спиртами називаються ацетати – метилацетат, етилацетат, бутилацетат.

Всі ефіри практично нерозчинні в воді, але взаємодіють з водою, вступаючи в реакцію (гідроліз складних ефірів це зворотний процес етерифікації). В результаті утворюється рівноважна система – з одного боку ефір і вода, з іншого спирт і кислота. Хоча бутилацетат і не містить води, але через умови зберігання (конденсат в ємностях) або в складі сумішевих розчинників, де може бути присутня вода (це розчинник Р-646, Р-645, Р-649, Р-650 тобто практично всі розчинники в яких є спирти) бутилацетат, взаємодіючи з водою розпадається на свої вихідні компоненти – оцтову кислоту і бутиловий спирт. Саме тому в розчинниках, до складу яких входять ефіри, з часом підвищується кислотність.
Бутилацетат – розчиняє ефіри целюлози, масла, жири, хлоркаучук, вінілові полімери, карбінольні смоли і т.д. Практично все те саме, що і ацетон, метилацетат, етилацетат. За розчинюючої здатності слабкіше їх, але має дуже важливою перевагою – меншою летючість і токсичність. Додавання невеликої кількості бутилового спирту – підсилює розчиняють здатність бутилацетата.
Для виробництва бутилацетату застосовують технічну оцтову кислоту і бутанол синтетичний або відхід виробництва синтетичного каучуку (бутанол СК).
До 90% всього виробленого бутилацетату споживає лакофарбова промисловість (емалі, фарби, лаки, грунти, клеї). Об’єм, що залишився використовується у виробництві пластика і фармацевтики (антибіотики), харчової промисловості.
